Acaiberry sú bobuľovité plody získané z palmy, ktorá hojne rastie v amazonských lesoch, najčastejšie v Brazílii. Je vzdialeným príbuzným našich známych čučoriedok, ktorým sa aj veľmi nápadne podobá a to ako veľkosťou, tvarom i farbou. Acai obsahuje naozaj jedinečný komplex širokej škály vitamínov A, B1, B2, B3, B6, B12, C a E. Ďalej obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov, ako chróm, bór, fosfor, draslík, horčík, zinok, železo, vápnik, mangán , meď i molybdén. Obsahujú 40% vlákniny.
Obsahuje aj esenciálne kyseliny, omega-3, omega-6 a omega-9 nenasýtené mastné kyseliny, kyselinu Galovia, kyselinu vanilovou, protokatechiny, antokyaniny, kumarín, cyanidin, flavonoidy, pelargonin-3-glykozid, bielkoviny, vlákninu, rastlinné steroly aj glykoproteíny . Podľa stupnice ORAC patrí superpotravinaAcaiberry medzi ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov na svete. Môžete ich popíjať formou lisované šťavy z plodov, mrazené lisované šťavy, extrakt z plodov, prášku, kapsúl, čerstvé ovocie Acaiberry a sušené plody.
účinky Acaiberry
• výrazný antioxidant
• vhodné na chudnutie a spaľovanie tukov
• detoxikuje náš organizmus
• znižuje chuť do jedla a perfektne štartuje metabolizmus
• znižuje hladinu škodlivého cholesterolu
• pôsobí ako prevencia chorôb srdca
• chráni našu obehovú sústavu
• zabraňuje zrážaniu krvi, uvoľňuje upchávajúce krvný ciev, zlepšuje celkovú cirkuláciu krvi
• spomaľuje proces starnutia
• zlepšuje funkciu našej tráviacej sústavy
• efektívna prevencia rakoviny
• má výrazné protizápalové účinky
• výborný zdroj energie
• podporuje fungovanie svalov a rast svalovej hmoty
• podporuje našu imunitu
• znižuje stres, pocity úzkosti a napätia
Poškodenie tela voľnými radikálmi je jednou zo zjavných a hlavných príčin rýchleho starnutia a tvorby nádorových rakovinových buniek. Antokyány, ktoré sú obsiahnuté aj v týchto plodoch, dávajú niektorým druhom ovocia a zeleniny tmavo modré až purpurové sfarbenie. Tieto pigmenty potom poskytujú intenzívnu antioxidačnú ochranu. Chráni pred všetkými škodlivými účinkami a tiež proti dlhodobému UV žiareniu.