A je to tu! Leto utieklo ako voda a Vianoce nám klopú na dvere. V obchodoch na nás zo všetkých strán pozerá výzdoba a z rádia nám pospevujem do ušiek koledy. No kto by si už nerobil hlavu s tým, čo musí do Vianoc stihnúť! Čo nakupovať, čo upratať ale hlavne čo upiecť, aby bol ten vianočný čas niečím ešte kúzelnejšie!
Čo tak miesto kupovanej vianočky vyskúšať tú domácu? Že nie ste zdatná pekárka? To vôbec nevadí! S týmto receptom to iste zvládnete a tá mimo je jednoducho nezabudnuteľná!
Ako na to?
Treba si pripraviť tieto suroviny:
- 40 g droždia
- štipku soli
- 700 g hrubej múky
- 270 l mlieka
- 140 g masla
- 130 g cukru
- kôru z bio citróna
- 4 žĺtky
- muškátový oriešok
- Tuk na vymastenie
- Podľa chuti: hrozienka, mandle
Krok číslo jedna: Droždie zmiešame s lyžicou cukru, pomaly prilejeme vlažné mlieko a tiež prisypávame múku tak, aby vzniklo redšie cesto. Tento vzniknutý kvások dáme na teplé miesto a necháme kysnúť.
Krok číslo dva
Po vykysnutí pridáme zvyšok múky, vymiešame si maslo so žĺtkami a cukrom a pridáme do cesta, pridáme tiež štipku nastrúhaného muškátového orieška, soľ, citrónovú kôru podľa chuti, zvyšok vlažného mlieka.
Krok číslo tri
Vypracujte tuhé cesto a pridajte doň mandle a hrozienka. Čo do vianočky ešte alebo či pridáte je len na vašej chuti. Z cesta vypracujte vianočku a nechajte ešte cca 45 minút kysnúť.
Krok číslo štyri
Po vykysnutí potrite rozšľahaným vajcom a do predhriatej rúry dajte piecť cca na 55 minút.
Prajeme dobrú chuť!