Petržlen iste každý pozná a často používa v kuchyni, ale poznáte jej liečivé účinky? Mnoho z nás nevie, že petržlen je radená medzi superpotraviny, čo znamená, že má veľmi blahodárne účinky na naše zdravie.
Čo petržlen dokáže?
Už pred mnohými rokmi naši predkovia používali petržlen obzvlášť v lekárstve. A aké sú napríklad jej účinky? Veľmi často sa používa pri liečbe zápalov močového mechúra. Močopudné účinky skvele pôsobí na naše obličky. Ženy trpiace nepravidelnou menštruáciou z petržlenu tiež môžu nájsť pomocníka. Ak vás trápi nadúvanie, určite neváhajte siahnuť po petržlene. Listová petržlen má veľa vitamínu C, ten v období jesene budeme potrebovať. Tiež má veľmi silné detoxikačné účinky, čo je tiež v tomto ročnom období vhodné. Jeseň priamo zvádza pre detoxikáciu organizmu.
Akú poznáme petržlen?
Obzvlášť tí, ktorí vyrastali na dedine, vedia, že máme dva druhy petržlenu a to listovú a koreňovú. Táto rastlinka totiž nechýba na žiadnej záhradke. U listovej petržlenu koreň takmer nie je a všetka chuť sa ukrýva v listoch.
Koreňová petržlen
U nás je koreňová petržlen veľmi obľúbená. V ostatných kuchyniach majú v obľube skôr tú listovú. Koreň petržlenu treba uskladňovať v chlade. Určite nezabaľujte petržlen do igelitových sáčkov. Pred použitím ju oškrabeme. Kde teda petržlen najlepšie v kuchyni uplatniť? Určite pre základ kvalitného vývaru či smotanových omáčok. Jeden z neobvyklých spôsobov prípravy tejto zeleniny sú petržlenovej lupienky, tie vám budú zdravú náhradou za lupienky zemiakové. Z petržlenu možné pripravovať aj rôzne šaláty.
Listová petržlen
Tento druh je vo svete bežnejšie. My si petržlen vybavíme aj ako ozdobu našich jedál. K tomu báječne poslúžia petržlen kudrnka. Naopak petržlen sladkolistá má výraznú vôňu a jemnú chuť. Pozor na vitamín C, ktorý petržlen obsahuje. Pokiaľ ho chceme zachovať, petržlen dávame do jedál až ako posledný. Uplatnenie pre ňu nájdete snáď v každom pokrme a určite s ňou nič nepokazíte, ba naopak prospejete svojmu zdraviu.