Káva je náš najlepší kamarát hlavne ráno, keď sa ťažko vyhrabeme z postele. Vždy túžime po nejakom povzbudenie, ktoré nám káva, síce len do tej doby, než vyprší kofeín, prinesie. Aj keď sa nejedná o najzdravší nápoj na svete, napriek tomu ho milujeme a nechceme sa ho vzdať. Navyše káva je skvelá v tom, že každý deň ju môžeme vyskúšať v inej podobe. Existuje totiž toľko rôznych druhov!
Ak ochutnáte tú pravú kávu, ktorú vám urobí kvalitný kávovar, už nikdy nebudete chcieť ochutnať kávu v plechovke, ktorú si bežne kúpite v obchodoch a ktorú zalejete horúcou vodou. Káva z kávovaru je úplne niečo iné, hlavne ak máte kvalitný praženú kávovú zmes, ktorú naplníte váš kávovar.
Kvalitných káv dneska nájdete na trhu naozaj veľa. Vyberajte si vždy podľa recenzií na internete, pretože nie je káva ako káva. Tento skvelý kofeínový nápoj si môžete vyberať nielen podľa chuti, ale tiež podľa prípravy.
Poďme si spomenúť pár druhov káv (skôr kávových zmesí), ktoré sa líšia hlavne prípravou. Milovníci kávy teda pozor.
Akú kávu pripravíme v kávovare?
Obľúbenou kávou je espresso. Ide o tú bežnú kávu, ktorú si väčšinou kupujete vo vlaku, keď v ňom cestujete. Pripravuje sa klasicky v kávovare. Medzi kvalitné kávové zmesi určené na espresse sa radí napríklad Gayo Aceh, klasická Java, Toraja alebo napríklad Mocca-Java. Obľúbenou zmesou je taky Bali Kintamani.
Akú kávu pripravíme v mocca kanvičke?
V mocca kanvičke, ktorú máme bežne doma, si môžeme pripraviť aj celý rad káv. K tým obľúbeným zmesiam patrí hlavne Flores Honey Coffee, ďalej taky Flores Semwash alebo taky klasické kávové zmesi, medzi ktoré sa radí Toraja či Java.
Akú kávu pripravíme cez filter?
Ak milujete takzvané tureckej kávy (mletej kávy), teda tie, ktoré pripravujete cez filter, pretože inak káva nie je čistá, vyskúšajte napríklad zmesi nazvanej Bali Kintamani, ďalej treba sumatrana Mandheling – Rainforest či Mandheling Lake Toba.